Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Αυτό το ήξερες.... Οσα δεν ήξερε ο Αινστάιν No1


1. Γιατί ο ορίζοντας είναι τόσο πολύχρωμος όταν ο ήλιος ανατέλλει αλλά και όταν δύει;

Όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στον ουρανό στην διάρκεια της ανατολής ή του ηλιοβασιλέματος, το φως διατρέχει πολύ μεγάλη απόσταση μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης. Ενώ διασχίζει όλη την ατμόσφαιρα, ένα μεγάλο μέρος του γαλάζιου φωτός που ξεκίνησε να κινείται προς την κατεύθυνσή σου σκεδάζεται σε πολλές άλλες κατευθύνσεις, οπότε το φως που φτάνει σ΄ εσένα έχει εξαντλήσει το γαλάζιο του. Το ηλιακό φως που έχει εξανλήσει το γαλάζιο του φαίνεται κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο, ανάλογα με το μέγεθος των σωματιδίων σκόνης που τυχαίνει να βρίσκονται στον αέρα και τα χρώματα που σκεδάζουν.
Αν αυτό σου χάλασε τη ρομαντική ιδέα που είχες, ξέχνα όσα είπα.

2. Δίπλα στην όμορφη θάλασσα
Κάθε φορά που βρίσκομαι στην ακρογιαλια, νιώθω μια δροσερή αύρα να έρχεται απο τον ωκεανό. Είναι η φαντασία μου, ή συμβαίνει κάτι στην ακρογιαλιά που φέρνει δροσερό αέρα;

Έχεις δίκιο. Το "θαλασσινό αεράκι" δεν είναι μόνο το όνομα χιλιάδων ξενοδοχείων. Το αεράκι που έρχετε απο τη θάλασσα είναι ένα αληθινό φαινόμενο που κάνει την ακρογιαλιά πιο δροσερή από τα μεσόγεια - το απόγευμα τουλάχιστον, που έτσι κι αλλιώς είναι η ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να δροσιστούν. Στην διάρκεια της ημέρας, ένα δροσερό αεράκι φυσά σχεδόν πάντα από τον ωκεανό προς την στεριά, όχι το αντίθετο. Τα αεράκια αυτά ξεκινούν λίγες ώρες μετά την ανατολή, κορυφώνονται στη μέση του απογεύματος και σταματούν το σούρουπο.
Να πως συμβαίνει. Ξεκινώντας από το πρωί, ο ήλιος χτυπά και τη στεριά και τη θάλασσα. Όμως, η θάλασσα δε ζεσταίνεται αρκετά από την λιακάδα, επειδή είναι τόσο πολύ κρύα και απέραντη που απαιτεί ατελείωτη θερμική ενέργεια, και τη ρουφά χωρίς η θερμοκρασία της να ανεβαίνει ούτε κατά ένα βαθμό. Η στεριά, από την άλλη, ζεσταίνεται αρκετά από τις ηλιακτίδες. Το χώμα, τα φύλλα των φυτών, τα κτίρια, οι δρόμοι, και ούτω καθεξής ζεσταίνονται σχετικά εύκολα. Καθώς η γη ζεσταίνεται, ζεσταίνει και τον αέρα πάνω από αυτή, ο οποίος διαστέλεται και ανεβαίνει. Ο πιο δροσερός και πιο πυκνός αέρας που στέκεται πάνω από το νερό, κυλά κάτω απο το ζεστό αέρα, περνά πάνω από την παραλία και δροσίζει τους λουόμενους.
Δεν είναι μόνο ότι το αεράκι του ωκεανού είναι δροσερό. Ακόμη κι αν δεν ήταν, και πάλι θα δρόσιζε τις ορδές των λουόμενων εξατμίζοντας τον ιδρώτα τους.


3. Τι συμβαίνει με εκείνα τα χάλκινα βραχιόλια που υποτίθεται ότι θεραπεύουν την αρθρίτιδα;

Ανοησίες. Το σκεπτικό (πολύ επιεικής όρος) πίσω από αυτά τα μπιχλιμπίδια - βουντού φαινεται πως είναι: α) ότι ο χαλκός είναι καλός αγωγός ηλεκτρισμού (και είναι), β) ότι υπάρχει " ηλεκτρική ενέργεια στην ατμόσφαιρα" (ότι και να σημαίνει αυτό) , και γ) ότι συνεπώς ένα χάλκινο βραχιόλι θα έλξει εκείνη την " ενέργεια" και θα τη μεταδώσει στα κόκαλα σου που πονούν. Και, φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι η "ενέργεια" κάνει καλό.
Η μόνη ενέργεια που θα παραγάγει το βραχιόλι, πάντως είναι ενέργεια που θα καταναλώσεις τρίβοντας τον καρπό σου για να βγάλεις το πράσινο σημάδι που θα σου αφήσει. (Δοκίμασε με ξίδι.)

4 σχόλια:

Μπουρμπουλήθρα είπε...

ναι αλλα αν φυσα το αερακι στον ωκεανο τι γινεται με το αιγαιο που δεν βλεπει ουτε κατα διανοια τον ωκεανο! Εκτος βεβαια και αν εισαι η λαιδυ Αντελα που με ενα σπιτι στη Γλυφαδα βλεπεις φατσα καρτα τον Ατλαντικο.. Καληνυχτα Σοφακι!

? είπε...

ε ούτε εγώ τα ήξερα :-p

outopios είπε...

xm...to sigouro einai oti oi perites plirofories xreiazontai..Sofia skeftikes pote poses perites plirofories mporei na exei enas anthropinos eggefalos?

outopios είπε...

Μπουρμπουλήθρα...Fantazome oti kai ta nera tou aigaiou einai pio kria apo oti einai i steria..opote simvenei afto kai edo :)Twra tha ksero giati simvenei afto ki an me rwthsei kanenas tha ksero na apntiso :P