Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Πότε πήγε 6 του μήνα;


Γυναίκες Ηπειρώτισσες
μέσα στα χιόνια πάνε
κι΄οβίδες κουβαλάνε
Θεέ μου τι τις πότισες
και δεν αγκομαχάνε
*

Γυναίκες Ηπειρώτισσες
Γιαννιώτισσες Σουλιώτισσες
ξαφνιάσματα της φύσης
εχθρέ γιατί δεν ρώτησες
ποιόν πας να κατακτήσεις
*
Γυναίκες απ' τα σύνορακόρες
γριές κυράδες
φωτιά μες στους βοριάδες
εσείς θα είστε σίγουρα
της Λευτεριάς μανάδες.


----------------------------------------------------------------------------
Τραγούδι από το δίσκο "Αλβανία" ( Μαρινέλλα Γ. Κατσαρός Πυθαγόρας)
Το άγαλμα είναι στημένο στην αρχή του δρόμου για το Μονόδενρι στα Ζαγοροχώρια.



Μετά από μία δύσκολη εβδομάδα δουλειάς, υποχρεώσεων, φροντίδας των παιδιών, μαγειρέματος, σιδερώματος και καθαριότητας, η Κυριακή 8 Μαρτίου θα μπορούσε να αποτελεί relaxing day όπως, άλλωστε, κάθε άλλη Κυριακή του χρόνου.
Με αφορμή όμως την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και με κίνητρο τις αμέτρητες μουσικές, εικαστικές, θεατρικές και… εναλλακτικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για να τιμήσουν και να γιορτάσουν το τελειότερο δημιούργημα της φύσης (αυτό είμαστε κύριοι, παραδεχτείτε το επιτέλους!), αρπάζουμε την ευκαιρία να μαζέψουμε τις κολλητές μας και να οργώσουμε τα στέκια της πόλης.
Γιατί μία φορά στο τόσο -το είπε και η Cindy Lauper- Girls Just Wonna Have Fun!


Αλλά να σοβαρευτούμε λίγο : Αυτό το ξέρατε; Εγώ πάντως όχι!!!! ΝΤΡΟΠΗ ΚΟΡΙΤΣΙΑ !!!


Ο καθορισμός της 8ης Μαρτίου σαν επίσημη ημέρα αφιερωμένη στη Γυναίκα, και σαν επίσημη αργία σε κάποιες χώρες, προέκυψε μετά από διάφορα γεγονότα, με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες, γύρω στο 1900 που συνέβησαν τέλη Φεβρουαρίου, αρχές ή μέσα Μαρτίου.
Η 8η μέρα του Μάρτη επιλέχθηκε σαν σημείο αναφοράς στο σημαντικότερο από αυτά τα γεγονότα, στη Ρωσία, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πιο συγκεκριμένα, το 1917, 2 εκατομμύρια Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Οι Ρωσίδες που είχαν μείνει πίσω, συγκλονισμένες από την τραγική αυτή έκβαση του πολέμου, διάλεξαν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου για να διαδηλώσουν για ”Ψωμί και Ειρήνη”. Οι πολιτικοί ηγέτες αντιτάχθηκαν στην ημερομηνία και τη διεξαγωγή της διαδήλωσης, μα οι γυναίκες την ολοκλήρωσαν πάραυτα.
Η διαδήλωση αυτή μάλιστα φάνηκε πως αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της Ρωσικής Επανάστασης, αφού 4 ημέρες μετά ο τσάρος Νικόλαος ο Β’, ο τελευταίος της Ρωσίας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Την ηγεσία τότε ανέλαβε η προσωρινή κυβέρνηση των μπολσεβίκων, η οποία παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.


Η ιστορική εκείνη Κυριακή, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ήταν η 8η Μαρτίου.