Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Όσα δεν ηξερε ο Αινστάιν.... Νο2

Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΖΟΝΙΑ !

Διάβασα κάπου ότι μπορείς να καταλάβεις τη θερμοκρασία
ακούγοντας τα τριζόνια. Πως;

Μετράς τα τερετίσματα τους.
Όλα τα ψυχρόαιμα ζώα εκτελούν τις λειτουργίες τους πιο γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Απλώς σύγκρινε το πόσο γρήγορα τρέχουν τα μυρμήγκια στο κρύο και στην ζέστη. Τα τριζόνια δεν αποτελούν εξαίρεση. Τερετίζουν με ένα ρυθμό που συνδέεται ευθέως με τη θερμοκρασία. Για να καταλάβεις το μήνυμα τους, το μόνο που χρειάζεται είναι μια φόρμουλα διερμηνείας.

Αυτό το φαινόμενο είναι περισσότερο χημικό παρά βιολογικό. Όλα τα ζωντανά πλάσματα λειτουργούν βάσει χημικών αντιδράσεων, και γενικώς όλες οι χημικές αντιδράσεις γίνονται πιο γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό ισχύει επειδή οι χημικές ουσίες δεν μπορούν να αντιδράσουν μεταξύ τους αν δεν έρθουν σε επαφή - μόρια να συγκρούονται πραγματικά με μόρια. Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορα κινούνται τα μόρια και τόσο πιο συχνά συγκρούονται και αντιδρούν. Οι χημικοί προτιμούν το βασικό κανόνα που υπαγορεύει ότι η ταχύτητα μιας χημικής αντίδρασης διπλασιάζεται για κάθε αυξηση της θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς Κελσίου.
Ευτυχώς, εμείς τα θερμόαιμα πλάσματα διατηρούμε μια σταθερή θερμοκρασία και κατά συνέπεια ένα σταθερό ρυθμό ζωής. Τα τριζόνια, όμως, τερετίζουν πιο γρήγορα όταν ζεσταίνονται πιο πολύ.

Να πως μπορείς να καταλάβεις τη θερμοκρασία ακούγοντας ένα τριζόνι :
Μέτρησε τον αριθμό των τερετισμάτων μέσα σε οχτώ δευτερόλεπτα και πρόσθεσε πέντε. Έτσι, θα μπορέσεις να προσδιορίσεις τη θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου.
Προσεξε, όμως. Το τριζόνι μεταδίδει το δελτίου καιρού εκεί που βρίσκεται εκείνο. Μόνο αν δεν εισαι κι εσύ σκαρφαλωμένος πάνω σε ένα δέντρο ή μέσα στο χορτάρι, θα πάρεις τη σωστή θερμοκρασία.



Δε ρώτησες, αλλά....

Γιατί χρειαζόμαστε σαπουνόνερο για να κάνουμε φούσκες;
γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο νερό;

Από όλα τα υγρά, το νερό είναι ο πρωταθλητής της δύναμης της επιφανειακής τάσης προς τα μέσα. Η επιφανειακή τάση του είανι τόσο ισχυρή που το νερό δεν τεντώνεται καθόλου προς τα έξω, ακόμη και στο πιο μικρό τρισδιάστατο σχήμα με την πιο μικρή δυνατή επιφάνεια: τη σφαίρα. Το νερό γνωρίζει ότι μπορεί να έχει ακόμη πιο μικρή ποσότητα επιφάνειας με την απλή κίνηση να απλωθεί τελείως και να μείνει επίπεδο, αρνούμενο να επεκταθεί στην τρίτη διάσταση. Άρα το σκέτο νερό δε θα δημιουργήσει φούσκες οποιουδήποτε σχήματος - τουλάχιστων όχι φούσκες που θα διατηρηθούν για περισσότερο από μια στιγμή.
Το σαπούνι έχει την ιδιότητα να μειώνει την επιφανειακή τάση του νερού. Το αποδυναμώνει αρκετά ώστε το "δέρμα" του νερού μπορεί να τεντωθεί στις τρεις διαστάσεις.
Το οινόπνευμα έχει τόσο μικρή επιφανειακή τάση που δεν κάνει καθόλου φούσκες. Θα ήταν σαν να προσπαθούσες να κάνεις φούσκες με κανονική τσίχλα που ουσιαστικά δεν έχει καθόλου ελαστικότητα.

(για αυτό Κώστα μην προσπαθήσεις να κάνεις φούσκες με το τσίπουρο :) χιχι).

2 σχόλια:

Outopios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Outopios είπε...

xaxaxaxxa....Diladi tsampa vazo Ava mesa sto tsipouro den ginete tipota...ti de mou to les toso kairo?